Naïef of authentiek?

Het lijkt al lang geleden dat ik mijn veilige dienstverband bij een multinational opzei en als zelfstandige aan het werk ging. “Wat knap” zeiden sommige van mijn collega’s. “Ik zou dat nooit durven. Maar ja, ik ben dan ook kostwinner”.

Was het knap, of misschien wel gewoon naïef? Ja, soms had ik er spijt van. Als ik weer eens álles zelf moest regelen, van ICT tot kantoorbenodigdheden en van website tot schoonmaken. En toen in 2008 de laagconjunctuur zich aankondigde en ik vervolgens veel te weinig opdrachten kreeg. Veel vaker echter ben ik blij met de afwisseling. Geen dag is hetzelfde. En, wat het belangrijkste is: ik kan zelf bepalen hoe ik mijn dag inricht. Nou ja, meestal dan. Want opdrachtgevers hebben natuurlijk wel het nodige te zeggen..

Ondernemend

Toch kan ik het velen aanraden. Oók als je, voordat je start als ondernemer, een testje maakt via de website van de Kamer van Koophandel. En je in het resultaat leest dat je niet ondernemend en niet commercieel genoeg bent. Want dat ben ik inmiddels wel. En dat was ik nooit geworden als ik ‘voor een baas was blijven werken’.

Waarom ik dit nu schrijf? Omdat ik er verdrietig van kan worden als mensen wegbezuinigd worden, of vanwege reorganisatie op straat komen te staan. Ik maak het van dichtbij mee omdat ik ze dan train of begeleid in loopbaan of sollicitatie. En dan hoop ik vurig dat ze er goed uit komen. Meestal gebeurt dat ook. Ik zou graag willen dat het ze bespaard was gebleven.
Dat kan. Door al eerder te bekijken wie je bent, wat je wilt en waar je kracht ligt. Benoem het, vraag erom en als je het in je huidige werkkring niet kunt bereiken, durf de stap naar buiten te wagen. Wacht niet te lang, want dan wordt het steeds lastiger.

In stappen

Zelf heb ik een relatief grote stap gemaakt, want mijn netwerk kon ik niet inzetten en moest ik opnieuw inrichten. Dat duurt lang. Mijn advies aan mensen die op zoek moeten (of willen!) naar een andere baan is daarom: Maak de stap niet té groot, en werk in tussenstappen. Maak gebruik van je netwerk, combineer nieuw of ander werk met je huidige werk, doe eerst ervaring op. Enzovoort enzovoort.

Bedenk dat baanzekerheid steeds minder wordt, ook in sectoren waar van oudsher wel veel zekerheid was. En juist als je arbeidsvoorwaarden een reden zijn om niet aan nieuw werk te denken zit daar het gevaar. Of wil je de gevangene worden van je eigen arbeidsvoorwaarden?
Ik weet er alles van. Gelukkig was ik zo naïef om bij de eerste twijfels als zelfstandig ondernemer te beginnen. Want het wordt steeds moeilijker om een nieuwe stap te maken, als je (te) lang wacht.
Werk aan de volgende stap, gebruik je creativiteit en laat aan anderen zien waar jij goed in bent. Arbeidsmarkt fitheid noemen ze dat ook wel.

Kwaliteiten en kansen

‘Bescheidenheid siert de mens’ is een mooi gezegde, maar niet in de huidige markt. Vertel dus vooral veel en vaak wat jouw toegevoegde waarde is als de situatie daarvoor geschikt is. Het verliezen van je baan kan een nieuwe kans zijn. Gebruik die ontslagvergoeding of outplacementfaciliteiten en ga aan de slag. Maar vooral: wees het voor: je echte kwaliteiten en de voordelen ontdek je pas als je stappen neemt.

Maak een plan

Kan ik meedenken? Laat weten hoe ik je kan helpen om jezelf beter te profileren, beter voor jezelf en jouw kwaliteiten op te komen en die stap te maken. Of die stap nu groot is, of klein. Dan maken we samen een plan én voeren het uit. Je levert misschien wat in maar krijgt er ook veel voor terug.

Recent Posts

Vul je zoekopdracht in.